Het geheim der wetteloosheid
Verborgenheid der ongerechtigheid
Home
Favoriete links
Relevant nieuws
Artikelen
Korte artikeltjes
In English, content
april, mei, juni 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juni en juli 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
september, oktober, november,december 2010
juli en augustus 2010
mei en juni 2010
maart en april 2010
januari en februari 2010
september en oktober 2009
juli en augustus 2009
mei en juni 2009
maart en april 2009
februari 2009
januari 2009
december 2008
november 2008
september en oktober 2008
juli en augustus 2008
mei en juni 2008
april 2008
maart 2008
februari 2008
januari 2008
maart en april 2009

Middelkoop: Einde huidige geldsysteem nabij

09-04-2009 17:11 | Ben Tramper

Hij voorspelde een wereldwijde kredietcrisis in een tijd waarin niemand zich nog zorgen maakte over de economie. Terwijl bankiers ongelimiteerd geld uitleenden en overheden de schuldenberg al hoger lieten groeien, besloot hij zijn appartementen van de hand te doen en de opbrengst om te zetten in goud. Is Willem Middelkoop (46), publicist en ondernemer, even somber over de toekomst van het rijke Westen als tien jaar geleden? „Ik raad vrienden altijd aan enkele duizenden euro’s cash aan te houden.”

Zijn onheilspellende woorden bezorgen hem een riant inkomen. Al geruime tijd waarschuwt Middelkoop voor de ineenstorting van het financiële systeem waarop de wereldeconomie draait. Nu de feiten zijn voorspellingen bevestigen, wordt hij steeds vaker gevraagd zijn visie op de financieel-economische ontwikkelingen te geven. Wekelijks verzorgt hij twee tot drie lezingen à raison van 3500 euro. Van zijn boek ”Als de dollar valt”, met daarin een analyse van de kredietcrisis, zijn in korte tijd ruim 40.000 exemplaren verkocht.

Zijn boodschap krijgt niet alleen bijval, maar ook kritiek. De een roemt Middelkoop als vakkundig crisisanalist, de ander verslijt hem voor angststrateeg en zwartkijker. Vooralsnog lijkt niemand om hem heen te kunnen: de publicist is een van de weinigen die jaren geleden wees op de risico’s van het uiteenspatten van de enorme kredietbubbels die de afgelopen decennia ontstonden.

U groeide vanwege uw analyses van de kredietcrisis in korte tijd uit tot bekende Nederlander. Inmiddels heeft iedereen een mening over u. Hoe prettig is dat?

„Bij mij is het: you love him or you hate him. Daar lig ik niet wakker van, sterker nog: dat zoek ik. Hoe meer mensen iets van mij vinden, hoe beter mijn merknaam ervoor staat. In politiek Den Haag spreekt iedereen voorzichtig, genuanceerd. Dat is niet mijn stijl. Ik zet de zaken graag op scherp. Mensen moeten daardoor kiezen: eens of oneens.”

De meesten die het met u oneens zijn, noemen u akelig pessimistisch.

„Dat snap ik heel goed. Het komt omdat zij nog altijd in een droomwereld leven. Veel mensen denken dat het leven één groot feest is. Ze kijken alleen tv, lezen geen kranten en denken nergens over na. Vandaar dat zij nog steeds niet doorhebben hoe groot de crisis is waarin we zijn beland. Ik zie mezelf niet als een pessimist, wel als een realist.”

Reflecteert u vaak over uzelf?

„Ik weet van mezelf dat ik graag in de belangstelling sta. Ik vind het prettig als mensen aandacht voor mij hebben. Maar ik ken mijn grenzen. Dan spreek ik mezelf toe en zeg ik: Willem, nu is het mooi geweest, nu moet je naar de ander luisteren. Thuis ben ik een rustige jongen. Ik trek graag met mijn jongens op, Moos en Misha, vijf en acht jaar oud.”

U groeide op in een pleeggezin. Hoe kijkt u terug op uw jeugd?

„Tot mijn vierde woonde ik in Zwitserland, waar mijn vader als kernfysicus werkte. Omdat mijn moeder psychisch ziek werd, moest ik terug naar Nederland. Ik kwam terecht in een pleeggezin in Drenthe. Vanaf dag 1 wilde ik weg, ik voelde me er niet thuis. Op mijn achttiende ben ik naar Amsterdam vertrokken voor een studie aan de hts voor de confectie.

Van jongs af heb ik geleerd scherp om mij heen te kijken. Bij mij staan de antennes altijd uit. Niets in mijn omgeving ontgaat me. Zeker, ik ben een sensitief mens en ik ga bijna altijd af op wat mijn intuïtie zegt.”

U ontdekte in Amsterdam dat u van Joodse afkomst bent. Wat deed dat met u?

„Mijn moeder komt uit een Joods geslacht dat in het verleden aan de stad Amsterdam burgemeesters en havenmeesters leverde. Mijn grootvader is enkele jaren directeur van de Beurs van Berlage geweest. Ik vond het een interessante ontdekking.

Eerlijk gezegd voel ik mij altijd aangetrokken tot bijzondere mensen, mensen die op de een of andere manier speciaal zijn. Waarom? Weet ik niet. Dat zit heel diep in mij. Ik houd gewoon niet van middel­matigheid. Dat had ik als kind al.”

Tijdens uw studie raakte u verzeild in de fotojournalistiek en werkte u onder meer voor Reuters, ANP en Het Parool. Was u een echte paparazzo?

„Nee, een paparazzo is opdringerig en springt zomaar bij iemand de tuin in. Zo heb ik nooit willen werken. Ik zorgde er wel voor dat ik bij belangrijke gebeurtenissen vooraan stond. Dat is het mooie van de journalistiek: al ben je nog zo jong en onbetekenend, je mag je toch bewegen tussen burgemeesters en ministers.

In de wereld van de ”decision makers” voel ik me thuis. Als ik Mark Rutte of Willem Vermeend spreek, dan voel ik meteen een klik. Er ontstaat een natuurlijk contact, niet opgeklopt en al helemaal niet formeel.”

Wat is ervoor nodig?

„Heel belangrijk is dat je kunt communiceren. En dat je je vak beheerst. Je moet ook afscheid hebben genomen van persoonlijke onzekerheden. Hoe zie ik eruit? Hoe kom ik over? Zelf werd ik tot mijn veertigste gehinderd door de neiging om mensen te ”pleasen”. Totdat ik dacht: Ik stop ermee, vanaf nu vertel ik alleen nog wat ik wil vertellen. Punt. Het gaf mij veel ontspanning.”

In de jaren negentig maakte u handig gebruik van de gulheid van kredietverstrekkers: u kocht acht appartementen met uw eigen huis als onderpand. Hoe ging dat precies in zijn werk?

„Toen ik ontdekte dat de huizenprijzen in Amsterdam relatief laag waren, besloot ik met vastgoed te gaan speculeren. De bank vond dat geen enkel probleem. De huizenprijzen konden toch alleen maar stijgen?

Binnen enkele jaren had ik acht appartementen die ik verhuurde aan werknemers van buitenlandse multinationals. Zonder dat het mij een cent kostte, kon ik een miljoenenportefeuille in vastgoed opbouwen.”

U werd slapend rijk?

„Naast mijn inkomen als chef van de fotoredactie bij Het Parool boekte ik met de verhuur van de appartementen zo’n 5000 gulden per maand winst. Dat maakte op mij veel indruk. Ik snapte er niets van. Hoe kon dit? Waar kwam al dat geld vandaan?

Ik ben me toen intensief gaan verdiepen in de werking van het financiële systeem waarop de wereldeconomie draait. Een van de eerste lessen die ik leerde, was dat de banken geld creëren uit niets. Toen snapte ik meteen waarom ze zo veel uitleenden. En ook waarom ze dat zo graag deden: ze streken met hun rentes grote winsten op.”

Na de millenniumwisseling deed u uw huizen van de hand. In die tijd liet u al van zich horen op journalistieke websites en een financiële tv-zender. Wat zag u?

„Eind jaren negentig stelde ik vast dat er een enorme bubbel in de economie was ontstaan: er werd onbeperkt geld uitgegeven, er heerste een speculatieve gekte waaraan de werkende massa naar hartenlust deelnam. Iedereen leende geld en kocht maar raak of belegde het in aandelen. Alles werd geleend, niets was verdiend.

Oktober 1999 schreef ik m’n eerste column in Het Parool. Op basis van eigen onderzoek waarschuwde ik voor een enorme daling van de aandelenprijzen. Dat is ook gebeurd. De AEX kelderde in drie jaar tijd met 70 procent.

Ik was ervan overtuigd dat de vastgoedprijzen niet konden achterblijven. Tussen 2001 en 2003 heb ik al mijn appartementen verkocht. Daar ben ik achteraf gezien heel blij om. De daling bleef aanvankelijk uit omdat de banken de rente fors verlaagden, zodat de mensen konden blijven lenen en aandelen konden blijven kopen. Maar uiteindelijk is zij toch ingezet.

Mijn ogen gingen hoe langer hoe meer open voor de risico’s die banken en monetaire toezichthouders namen. Ik raakte er diep van doordrongen: dit financiële beleid loopt niet goed af. Bijna niemand wilde mij geloven. Zelfs mijn vriendin zei: Willem, je denkt toch niet dat jij de enige bent die het financiële systeem begrijpt?”

U kreeg gelijk: 2008 werd het jaar van de krediet­crisis. Hoe ernstig is de situatie?

„Wat we nu meemaken, is het leeglopen van de grootste kredietbubbel aller tijden, een internationale luchtbel die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Hij is ontstaan doordat we met z’n allen op onze welvaart hebben vooruitgegrepen. De rest van ons leven zitten we met de negatieve gevolgen opgescheept.”

Amerika heeft inmiddels een staatsschuld van 11.000 miljard dollar opgebouwd, die van de Europese landen bij elkaar is ongeveer net zo groot. Al die schulden worden met nieuwe schulden gefinancierd. Hoe lang kan dat goed gaan?

„Totdat beleggers ophouden hun geld te steken in staatsobligaties waarmee overheden hun schulden betalen. Dat is wat nu speelt. We zien de Amerikaanse en Britse overheden naar de centrale banken stappen met de vraag: creëer extra geld en koop onze staatsobligaties. Daarmee zijn we naar mijn mening in de laatste fase van ons geldsysteem gekomen.

De rijke industrielanden proberen de economie op gang te houden door er miljarden en miljarden dollars en euro’s in te pompen. Zo wordt een kredietcrisis bestreden met nog meer krediet. Overheden en centrale banken houden het financiële systeem kunstmatig in stand, maar in feite is het volledig ingestort. Dat beseft bijna niemand.”

Hoe somber is uw visie op de toekomst?

„De crisis die wij meemaken is naar mijn overtuiging het einde van het kapitalistische systeem. Nu de geldpersen dagelijks op volle toeren draaien, komt het spook van hyperinflatie in vol ornaat op ons af.

Ik houd er rekening mee dat binnen nu en vijf jaar het financiële systeem helemaal vastloopt en dat er een moment aanbreekt waarop mensen zeggen: Geld heeft geen enkele waarde meer, ik zet alles om in goud, diamanten of wat ook. Er ontstaat een vlucht uit het geld. Dan krijg je Zimbabwe wereldwijd.”

Wat betekent dat voor de gemiddelde burger?

„Dat wil je niet weten. In oktober 2008 was het bijna zover: volgens kenners waren wij slechts enkele uren verwijderd van een volledig vastlopen van het financiële systeem. Dan zouden alle beurzen en banken zijn dichtgegaan en was iedereen in één klap zijn geld kwijtgeraakt.”

En dan?

„Dan heb je binnen 24 uur ruilhandel.”

Niet in te denken.

„De geschiedenis heeft vele malen laten zien dat geldsystemen kunnen instorten. Wij denken dat ons mondiale systeem tegen alles bestand is. Vergeet het maar. We leven op een zeepbel en bijna niemand houdt er rekening mee dat die uit elkaar kan klappen.

Heeft u cash op zak? Nee? Bijna 98 procent van de bevolking heeft minder dan 100 euro contant in huis. Onverstandig. Zodra banken sluiten, kan niemand meer pinnen. Met contant geld kun je in zo’n situatie in elk geval nog even vooruit.”

Hoeveel zorgen maakt u zich?

„In oktober ben ik bang geweest, toen heb ik er zelfs wakker van gelegen. Tegen mijn vrienden zeg ik: Zorg dat je mensen in de buurt hebt op wie je in tijden van nood een beroep kunt doen. Het lijkt mij een voordeel als je in een agrarische omgeving woont. Daar zijn de voorzieningen voor de eerste levensbehoeften beter dan in een stad.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft overheden gewaarschuwd haast te maken met het opstellen van noodscenario’s. Ik heb niet de indruk dat die oproep veel gehoor vindt.”

Uw critici zeggen dat u de werkelijkheid simplistisch weergeeft.

„Ik kan u verzekeren dat het financiële systeem uiterst complex in elkaar steekt. Maar als puntje bij paaltje komt, dan werkt het heel eenvoudig: als het geld op is, is het op.”

Anderen zeggen dat al uw gesomber leidt tot het ondermijnen van de economie. Hoe minder vertrouwen mensen in herstel hebben, hoe langer het uitblijft.

„Economen die zeggen dat het systeem overeind kan worden gehouden, zijn grenzeloos naïef. Ik ben nooit te pessimistisch geweest, eerder te optimistisch.”

U wordt verweten in te spelen op angstgevoelens en daar zelfs…

„… aan te verdienen. Ik ken het verhaal. Ik stel ertegenover dat ik mensen wil wijzen op het vastlopen van dit systeem en dat zij zich daarvoor kunnen verzekeren door bijvoorbeeld een deel van hun vermogen in goud te beleggen.”

En bij dat laatste helpt u graag.

„Begin dit jaar ben ik met een kennis begonnen met een digitaal loket voor mensen die willen beleggen en zich op die manier indekken tegen de ellende die op hen afkomt. Overigens zijn de marges die wij met ons bedrijf Amsterdamgold.com in rekening brengen, beperkt: niet veel meer dan 1 procent van de inleg.”

Afgelopen maand dook een klein berichtje op over de toegenomen verkoop van Bijbels in Engeland. Oorzaak: de kredietcrisis. Begrijpt u dat?

„O zeker. Mensen vertrouwen het financiële systeem niet meer en zoeken houvast bij iets anders. Of ik mij in een religieuze zoektocht herken? Totaal niet. Wel houd ik me bezig met levenskunst. Ik werk momenteel aan een boek over financieel-economische zaken waarin ik onder meer wijsheden van Balthasar Gracián, een Spaanse monnik uit de zeventiende eeuw, verwerk.”

Wat is uw definitie van levenskunst?

„Geluk bestaat uit enkele elementen waarvan ik voor mijzelf een soort piramide van Maslov heb gemaakt: allereerst heb je gezondheid nodig, daarna veiligheid, vervolgens financiële zekerheid en ten slotte een karakter om van het leven te kunnen genieten. Geld is dus niet het belangrijkste in het leven.”

Christenen zeggen dat iemands geluk wordt bepaald door de genade van God.

„U doet mij een plezier als u godsdienst buiten dit gesprek houdt. Ik heb er niets over te zeggen, eenvoudigweg omdat ik er nooit over nadenk.”

Doet u daarmee niet de werkelijkheid tekort?

„Ik mis het niet. Maar ik geef toe: wat je niet kent, mis je ook niet.”

God maakt Zich kenbaar aan mensen.

„Als dat zo is, hoop ik oprecht dat ik dat nog eens ervaar. Wij spreken thuis wel eens over geloven, bijvoorbeeld als we bekeerlingen hun verhaal op tv horen vertellen. Wat zij zeggen, komt op ons soms over als iets heel moois.”

Heeft u een Bijbel?

Hij grijpt naar zijn blackberry op tafel. „Natuurlijk heb ik een Bijbel. Via Google zijn alle teksten binnen handbereik. Zeg maar welke ik moet opzoeken. „Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven”? Even kijken, dat staat in Johannes 14. Ga ik vanmiddag op m’n gemak lezen.

Persoonlijk heb ik veel geleerd van de Indiase econoom en socioloog Ravi Batra. Hij voorzag de ineenstorting van het communisme, hij denkt ook dat het westerse kapitalisme ten einde komt. Volgens Batra zijn extreme criminaliteit, pornoverslaving en al dat soort excessen symptomen van een beschaving die op haar laatste benen loopt.

Ik ben bang dat Batra gelijk krijgt. Wereldwijd is er niet alleen een financiële crisis gaande, maar ook een ecologische. De natuur gaat de uitspattingen van de mensheid corrigeren. Dat leidt tot grote problemen, zeker, maar uiteindelijk zal planeet Aarde er sterker uitkomen. Dat geloof ik vast. Ten diepste ben ik een optimistisch mens.”
http://www.refdag.nl/artikel/1403651/Middelkoop+Einde+huidige+geldsysteem+nabij.html

China klaar om te praten over een nieuwe "wereld reservemunt" - 25 maart 2009

 Vandaag gaf China aan dat ze het voorstel van Rusland steunen om het IMF de macht te geven om een nieuwe supranationale globale munteenheid te creëren als alternatief op de Amerikaanse dollar.

Zoals Wacholland maandag al berichtte, wordt er door het VN-Panel geadviseerd om van de dollar af te stappen als "wereld reservemunt".

Vorige week
riep het Kremlin om "de creatie van een supranationale reservemunt" die dan door de IMF zou moeten worden vastgesteld.

China liet
gisteren weten dat zij het door Rusland aangedragen initiatief ondersteunen en gaf aan dat het klaar is om te praten over het voorstel in de aankomende G20 bijeenkomst op 2 april.

Dit alles sluit natuurlijk perfect aan bij conclusie van de afgelopen
G7 bijeenkomst
in Rome van 14 april. Bij het afsluiten van deze bijeenkomst riep Tremonti, de Italiaanse miniser van financiën, om een "new world economic order". Termonti kondigde toen aan dat zogenoemde set van "wettelijke standaarden" die besproken zijn in Rome, gepresenteerd zullen worden op de aanstaande G20 bijeenkomst die plaats zal vinden op 20 april 2009 in Londen.

Ook beurs/belegginsgoeroe Jim Rogers gaf vandaag ook aan dat de Dollar verdoemt is.
Kijk video op: http://www.weeswaakzaam.info/2009/03/china-klaar-om-te-praten-over-een.html


Barak to Russia: Don't sell advanced missiles to Iran 
Barak tegen Rusland: verkoop geen geavanceerde raketten aan Iran

 

By Amos Harel 

  

Verkort Nederlands vertaald:

Defensieminister Ehud Barak heeft aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Saltanov gevraagd of hij kan voorkomen dat er geavanceerde anti-luchtvaart-raketten aan Iran verkocht worden. Hij noemde niet het S-300 raketafweersysteem waar geruchten over waren. Israel verwacht dat Rusland zich weerhoudt de machtbalans in de regio te verstoren. Er zou tussen Rusland en Iran onderhandeld zijn over het afweersysteem, maar door druk van Israel en de VS zou er vertraging zijn opgetreden. Dit systeem zou een aanval van Israel op Iran dusdanig kunnen bemoeilijken, maar ook de macht van Iran in de regio kunnen vergroten, waardoor Saoedi-Arabië, Koeweit enz. onder hun dreiging kunnen komen. 

 

Defense Minister Ehud Barak asked Russian Deputy Foreign Minister Alexander Saltanov yesterday to prevent his country from selling advanced anti-aircraft missiles to Iran.

 

Defense sources said Barak did not name the S-300 air-defense missile system, whose sale the two countries have been rumored to be negotiating, but referred to it indirectly by saying Israel expects Russia to refrain from introducing weapons that would change the balance of power in the region. 

 

The international press has reported that Russia and Iran agreed on the sale of the missile system two years ago but that Russia is delaying delivery of the weapons because of pressure from Israel and apparently from the United States. A top Russian defense official says Russia has not delivered any S-300 systems to Iran, the Interfax news agency reported this week.

 

Russia has previously sold the Tor-M1 air-defense missile system and other weapons to Iran in deals criticized by the United States and Israel. The long-range S-300 is a much more advanced weapon that would make any potential Israeli strike at Iran's nuclear facilities more difficult.

 

Last year, a senior Defense Ministry envoy urged Russia not to sell Iran the missiles, saying they could help the Islamic Republic destroy Israel, according to a Russian news agency report.

 

The S-300 missile system is also seen as threat to the air forces of U.S. allies such as Saudi Arabia, Kuwait, Japan, and Taiwan, which are not equipped with aircraft that can counter the weapons.

 

Bron: Haaretz.

 

 

 

Russia's Medvedev warns NATO over Georgia war games
Rusland's Medvedev waarschuwt de NAVO over de oorlogoefeningen in Georgië  

 

Verkorte Nederlandse vertaling:

Moskou: de Russische minister Medvedev waarschuwde de NAVO vrijdag dat ze maar geen militaire oefening (een Verenigde Naties oefening) moeten houden in Georgië (waar Rusland kort in oorlog mee was om de provincies Zuid-Ossetië en Abkhazië, welke beiden liever bij Rusland willen horen, maar waarvan de regering van Georgië geen afstand willen doen), omdat als de NAVO dat doet, Rusland in deze provincies dan ook soortgelijke oefeningen zal gaan houden.


http://www.reuters.com/article/gc07/idUSTRE53G23Z20090417


MOSCOW (Reuters Guy Faulconbridge) - Russian President Dmitry Medvedev warned NATO Friday that planned military exercises in neighboring Georgia were an attempt at muscle-flexing by the Western alliance that could hinder efforts to mend ties.

Russia fought a brief war with Georgia last year and is vexed by what it describes as NATO support for the ex-Soviet state, a crucial transit route for Caspian Sea oil and gas to Europe long controlled by Moscow.

NATO says it does not understand why Moscow is upset by the long-planned exercises involving 1,300 troops from 19 countries from May 6 to June 1.

"This is the wrong decision, a dangerous decision," Medvedev told a news conference at his state residence outside Moscow.

"Decisions of this kind are aimed at muscle-flexing," he said. "Such decisions are disappointing and do not facilitate the resumption of full scale contacts between the Russian Federation and NATO."

Tensions over Georgia have been running high since Georgian President Mikheil Saakashvili's failed bid to retake the pro-Moscow breakaway region of South Ossetia in August.

Russia repelled the attack but provoked international condemnation for driving its troops further into Georgian territory and then recognizing South Ossetia and another rebel region, Abkhazia, as independent states.

Georgia's Foreign Ministry accused Russia of "yet another undisguised attempt to impose its will on the international community and to interfere in the internal affairs of the sovereign state of Georgia."

"Russia's actions clearly indicate that its aggression against Georgia has not come to a halt for one day," it said in a statement.

Abkhazia's separatist leader Sergei Bagapsh said the region was reinforcing its border with Georgia and confirmed earlier announced plans to host a Russian naval and an air base, adding that the deal with Moscow would be signed "fairly soon."

"Because Western nations will now hold their exercises -- allegedly to support Georgia -- we will hold similar exercises (with Russia) in response, both in Abkhazia and South Ossetia," Bagapsh told a news conference in Moscow.

"Georgia must decide for itself how it wants to exist -- at the epicenter of fighting or as a stable and peaceful state."

WAR GAMES

NATO cut all formal ties with Russia as a result of Moscow's intervention in Georgia, but earlier this year they agreed to resume relations.

NATO says the exercises, to be held 20 km (12 miles) east of the capital Tbilisi, will be based on a fictitious U.N.-mandated, NATO-led crisis response operation and will not involve heavy weaponry.


 

De Telegraph in Engeland meldt dat China met zijn overschot aan dollars grootschalig koper en andere grondstoffen aan het kopen is, om van haar dollars af te komen. Grondstoffen, die een goede investering zijn, omdat er steeds meer grondstoffen nodig zullen zijn nu de wereldbevolking groeit. Nu verstandig van ze denk ik als straks de dollar zijn waarde zal verliezen.

 

 

 

 

COHEN: Turkey's dangerous shift

But Obama blithely takes no notice of Europe's concern

By Ariel Cohen | Friday, April 10, 2009

Verkorte Nederlandse vertaling:

Cohen: De gevaarlijke overgang vanTurkije

President Obama heeft na drie bijeenkomsten – de Groep van 20 rijkste landen, NAVO, en de Europese Unie – zijn reis geëindigd in Turkije. Zijn boodschappen geven aan dat deze regionale “speler” een brug is tussen Europa en Azië. Hij sprak zijn steun uit voor het land’s lidmaatschap van de Europese Unie, hetgeen zijn Europese collega’s hem niet in dank afnamen, vooral President Sarkozy niet.

Turkije was als eerste lid van de NAVO die de leider van de Hamas ontving, bovendien ook de presidenten van Iran en Sudan. Dit beleid lijkt toch op een overgang naar verdere vervreemding met het westen. In het conflict van Rusland leek Turkije zich aan de kant van Rusland te scharen en liet oorlogschepen van de V.S. met hulpgoederen voor Georgië tijdelijk niet door. Bovendien zorgt Turkije voor vertraging van de vorderingen op de pijpleiding die vanuit het Kaspische zee-gebied door Turkije naar het westen zou gaan lopen, waardoor Europa niet meer afhankelijk zou zijn van Rusland voor zijn energie.

President Obama gebruikte het woord genocide niet wanneer er gesproken werd over de Armenië-Turkije-relatie. Hij legde de nadruk op een goede relatie tussen de VS en Turkije, met name voor de medewerking van Turkije in de Irak-terugtrekking en het lidmaatschap van Turkije van de NAVO.
Origineel:

After attending three summits - of the Group of 20 richest countries, NATO and the European Union - President Obama ended his European trip in Turkey. His messages there highlight the importance Washington attaches to this regional player bridging Europe and Asia, a veteran NATO ally, and an influential Muslim country.

In his speeches, Mr. Obama emphasized that Turkey is a Muslim nation that respects democracy, the rule of law and is founded on a set of modern principles. In view of the Islamist Justice and Development Party's (AKP) stranglehold on power, this may be an overstretch.

Mr. Obama also voiced support for Turkey's membership in the EU. This did not endear him to many Europeans, especially French President Nicolas Sarkozy, who rebuked the idea. Absent from these speeches was any mention of recent trends that have raised legitimate questions over Turkish leadership's commitment to secular democracy, as well as its trajectory toward the West in general and NATO in particular.

Until the AKP rose to power in 2002, a secular Turkey founded by Mustafa Kemal Ataturk from the ashes of the Ottoman Empire after World War I was considered a reliable U.S. partner that aspired for EU membership. Today, however, the AKP appears to be moving Turkey away from its pro-Western and pro-American orientation to a more Middle Eastern and Islamist one.

Turkish secular elites are worried about their country's direction. They argue that the AKP promotes a creeping Islamic agenda - one close to Muslim Brotherhood's fundamentalism.

While the AKP has enjoyed popular support since it came to power, for the first time since 2002 it lost support in the local elections. The global economic crisis is in part responsible, but voters are disappointed that AKP has strayed from its promises of a more liberal Turkey in the EU. Prominent supporters of democracy are concerned that the right of dissent, tolerance and government accountability are being eroded.

In foreign policy, there are important signs that Turkey is drifting away from the West. In 2006, Turkey became the first NATO member to host the leader of Hamas, Khaled Mashaal. Turkey also enthusiastically hosted Iranian President Mahmoud Ahmadinejad and Sudanese President Omar al-Bashir, whose government has been accused of genocide. Turkey's geography justifies its relations with Iran, but not with Hamas or Sudan; only Islamist solidarity and anti-Western sentiment can explain these ties.

Although Turkey has been trying to facilitate an Arab-Israeli rapprochement by sponsoring Syrian-Israeli proximity talks and several other initiatives, it is losing its impartiality and, therefore, credibility.

This was evident when Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan spoke about Israel's operation in Gaza and attacked the dovish Israeli President Shimon Peres before he stormed out of a panel at the recent Davos World Economic Forum - only to get a hero's welcome back home. AKP and other Islamists also sponsored a flood of anti-Israel demonstrations, billboards and anti-Semitic rhetoric.

Turkey could potentially play a role in U.S.-Iranian negotiations. However, Mr. Erdogan's judgment has been called into question after he said last year that “those who ask Iran not to produce nuclear weapons should themselves give up their nuclear weapons first.”

Developments in Turkey's Black Sea and Caucasus policies have also been worrisome. During the August 2008 Russia-Georgia war, Turkey proposed the “Caucasus Stability and Cooperation Platform,” a condominium of Russia and Turkey, together with the three South Caucasus countries, but initially omitted the United States and EU as well as Iran.

Turkey also temporarily blocked the transit of U.S. warships delivering humanitarian aid to Georgia. And it prioritized rapprochement with Russian ally Armenia over the ties with the secular, pro-Western Azerbaijan. These developments underscore Turkey's cozying up to Russia, as Moscow provides nearly two-thirds of its gas supplies.

Turkey is critical to Europe's efforts to reduce its dependence on Russian energy, including the proposed Nabucco gas pipeline that would bring Caspian Basin gas to Europe, bypassing Russia. However, Turkey is currently stalling a critical intergovernmental agreement on the Nabucco pipeline. Thus, Turkey is throwing away a decade of progress on the East-West energy corridor.

According to Mr. Erdogan, Turkey is open to providing assistance for the withdrawal of U.S. forces from Iraq through Turkey. This statement was borderline offensive in view of Turkey's refusal to allow U.S. troops to cross its territory into Iraq in 2003. Yet the planned withdrawal of troops from Iraq raises the importance of the Incirlik U.S. Air Force Base through which 70 percent of supplies to Iraq move. Beyond this, Turkey has long-standing ties to Afghanistan and Pakistan and continues to play a positive role in both countries.

Mr. Obama attended a meeting between Turkish and Armenian foreign ministers, signaling U.S. support to the rapprochement between the two old foes. Mr. Obama avoided alienating a key ally by not by using the “G” word (genocide) when talking about Turkish-Armenian relations. He may face a domestic political blowback for this. Yet a strong U.S. endorsement for the enhanced Turkish-Azerbaijani cooperation is also necessary, and hopefully forthcoming.

Despite Turkey's movement away from the West, the country continues to play a key role in NATO and the region. Washington should devote more attention to U.S.-Turkish relations. Strong bilateral security relations are particularly important for cooperation on the Iraq withdrawal, Afghanistan, dealing with Iran, and addressing a resurgent Russia. The administration should stress that it is in Turkey's long-term interests to remain politically oriented toward the West.

Ariel Cohen is senior research fellow in Russian and Eurasian studies and international energy security at the Heritage Foundation's Shelby and Katherine Cullom Davis Institute.


http://washingtontimes.com/news/2009/apr/10/turkey-dangerous-shift/

 

Israeli ministers tell US envoy 'NO' to Palestinian state

Thursday, April 16, 2009 Israel Today Staff 

Verkort Nederlands vertaald:

Israëlische ministers vertellen de Amerikaanse gezant dat zij NEE zeggen tegen een Palestijnse staat

De Amerikaanse gezant George Mitchell heeft een gespannen ontmoeting gehad met de minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. In antwoord op Liebermans uitingen over dat Israël niet gebonden is aan oude en vorige land-voor-vrede-afspraken gaf Mitchel aan dat er hoe dan ook een Palestijnse staat moet komen.

Mitchell ontmoette ook President Shimon Peres die zei dat Israël klaar voor vrede is, alleen niet ten koste van Israëls veiligheid.

Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai vertelde aan Army Radio dat de Palestijnen hebben bewezen dat zij een onafhankelijk staat zouden gebruiken om Israël te bedreigen, dat die optie ook van de tafel moet. In plaats daarvan komt het plan de economie van de Palestijnen te bevorderen

Origineel artikel:

US envoy George Mitchell kicked off a fresh round of Middle East shuttle diplomacy on Thursday with a somewhat tense meeting with Israeli Foreign Minister Avigdor Lieberman.

In response to Lieberman's earlier declarations that Israel is not bound by previous land-for-peace understandings that the Palestinians have consistently violated, Mitchell insisted that the final outcome of the Middle East peace process must be a sovereign Palestinian Arab state.

The Foreign Ministry released a statement reporting that Lieberman reminded Mitchell that the land-for-peace process has been going on for 15 years, under numerous Israeli governments prepared to surrender most of the demanded territories.

Lieberman concluded: "Thus far, the traditional approach has not brought any results or solutions."

Mitchell also met with Israeli President Shimon Peres who, while less direct than Lieberman, told the American that Israeli is ready for peace, but not at the expense of its own security.

In remarks to the press, other Israeli ministers took Lieberman's arguments one step further.

Interior Minister Eli Yishai told Army Radio that with the Palestinians having proven that they would use an independent state to threaten Israel, that option must be taken off the table. Instead, Israel should follow Prime Minister Benjamin Netanyahu's previously stated plan to focus on boosting the Palestinian economy, while indefinitely putting land concessions on hold.
http://www.israeltoday.co.il/default.aspx?tabid=178&nid=18595

Bij Prophecy in the news (
www.prophecyinthenews.com
) spreken ze hier ook over. Als u redelijk Engels kunt verstaan is dit een leuke site om elke dag hun commentaar (in profetisch licht) op het nieuws te beluisteren en te kijken, want het is video.


Home
Favoriete links
Relevant nieuws
Artikelen
Korte artikeltjes
In English, content